Branddetectie


Als er brand uitbreekt, moeten allereerst gebruikers in veiligheid worden gebracht. Branddetectie- en ontruimingsinstallaties zorgen daarvoor.


Een branddetectiesysteem kan allereerst verlangd worden door de overheid, vanuit het Bouwbesluit. Bij elke soort gebruiksfunctie hoort een bepaalde zwaarte-eis. Die hangt onder meer af van het gebruikte aantal vierkante meters en het aantal verdiepingen. Ook de (beperkte) zelfredzaamheid van de gebruiker is bepalend. Denk bijvoorbeeld aan een kinderdagverblijf of een verzorgingshuis. Is een brandmeldinstallatie vereist, dan stelt Het Bouwbesluit ook altijd een ontruimingsinstallatie (alarmsysteem) verplicht.

Een andere eisende partij kan de verzekeraar zijn. Deze wil een zo laag mogelijk risico op materiële schade. Een derde partij die om branddetectie kan vragen, is de gebruiker zélf. Zo wil een onderneming dankzij goede beveiliging onder meer de continuïteit van de bedrijfsvoering waarborgen. De impact van een brand is immers enorm. Wist u dat de helft van de bedrijven die een brand doormaken binnen twee jaar failliet gaat?