digitaal logboek
Blog
Blog copy

Blog

Zijn rookmelders verplicht in bedrijfspanden?

Seef blog • donderdag 16 juni 2022

Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in iedere woning. Op elke verdieping waar een verblijfsruimte is, moet minstens één rookmelder in de vluchtweg geplaatst worden. Wist je dat een brand binnen drie minuten tot levensgevaarlijke situaties kan leiden? Een werkende rookmelder waarschuwt je in dat geval, zodat je op tijd het huis kunt ontvluchten.
Hoe zit dat bij bedrijfspanden?


Drie redenen om rookmelders te plaatsen in je bedrijfspand
Afhankelijk van de activiteiten kan het risico op brand in een bedrijfspand veel groter zijn dan in een woonhuis. Toch zijn en worden rookmelders hier nog niet altijd verplicht gesteld. En dat is eigenlijk heel jammer. Want er zijn redenen genoeg om dat tóch te doen:

  • Veiligheid
    Je hoopt dat het nooit gebeurt, maar áls het dan toch zo is… wil je als eerste je personeel veilig buiten hebben. De rest komt later. Net als in een gewone woning kan een vuurtje zich heel snel ontwikkelen tot een grote brand. Maar pas als je weet dat er brand is, kun je daarnaar handelen.
  • Schadebeperking
    Wanneer je direct gewaarschuwd wordt als er rook en/of brand is, heb je de kans om van een mogelijk enorm drama een veel kleiner incident te maken. Door zelf snel te gaan blussen of de hulpdiensten in te schakelen, voorkom je misschien dat je kantoor, al je voorraden of zelfs het pand in de as gelegd worden. Een kostenpost die natuurlijk niet opweegt tegen het laten plaatsen van een goede ontruimingsinstallatie.
  • Preventie
    Het laten aanleggen van zo’n ontruimingsinstallatie werkt ook preventief. Wanneer je Seef inschakelt, starten we met het bekijken en onderzoeken van het hele bedrijfspand. Daarop baseren wij een risico inschatting en geven we je advies. Alleen dit onderdeel al, kan levens redden en heel veel geld besparen. Want een brand die voorkomen wordt, is de beste brand die wij ons kunnen bedenken!

Waar plaats je rookmelders in een bedrijfspand?
Een bedrijfspand zit natuurlijk wat anders in elkaar dan een woning, maar het blijft een feit dat iedereen de melders moet kunnen horen. Daarom plaatst Seef rookmelders in alle verkeersruimtes zoals gangen en entrees. Daarnaast plaatsen we extra rookmelders op plaatsen waar het risico op brand nou eenmaal groter is. Denk bijvoorbeeld aan technische ruimtes of een grote opslag.

Van gewone melder tot complete brandmeldinstallatie
Voor een klein kantoortje zal een gewone huis-, tuin- en keukenrookmelder wellicht voldoen. Voor grotere panden met verschillende ruimtes is een brandmeldinstallatie een betere keuze. 
Seef werkt onder meer met intelligente systemen. Wanneer een rookmelder afgaat, klinkt in het pand de ‘slow whoops’. Dat is die rode hoorn die je bij een oefening of test zo’n pokkenlawaai hoort maken. En dat is dus ook precies de bedoeling! Zo weet je direct dat je zo snel mogelijk naar buiten moet gaan. Ondertussen heeft het systeem ook de centrale al gealarmeerd. De pandeigenaar of gebruiker krijgt een seintje en via een app is meteen te zien waar het foute boel is. Ook de brandweer krijgt een melding. 

Seef redt levens
Gewoon een ontruimingsinstallatie monteren? Daar doen we niet aan. We bieden een compleet traject van plan en advies tot installatie en service. Pas dan is ons werk af en mag je een brandveilige werksituatie verwachten. Onze monteurs zijn goed opgeleid en weten precies wat ze doen. Want met brand wil je gewoon geen enkel risico lopen.

Wanneer is een brandmeldinstallatie wel verplicht?
In sommige gevallen zijn bedrijven echt verplicht om een branddetectiesysteem en/of brandmeldinstallatie te hebben. Dit wordt dan door de overheid voorgeschreven. Ook kan de verzekeraar een brandmeldinstallatie eisen, om de kans op schade-uitkering zo klein mogelijk te houden.
Wil je weten hoe dat zit voor jouw bedrijfspand? Doe de wizard en ontdek meteen of jij in actie moet komen.

Wizard Brandbeveiliging

Terug naar blog

certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering