digitaal logboek
Blog
Blog copy

Blog

7 maatregelen voor gebouwbeheerders: zo kom je de zomer veilig door

Seef blog • maandag 31 juli 2023

Als gebouwbeheerder voel je je juist in de zomer extra verantwoordelijk voor het bedrijfspand. Het staat in die periode vaak leeg en dat maakt een gebouw nou eenmaal kwetsbaar. Maar er zijn genoeg maatregelen die je kunt treffen om deze periode toch veilig door te komen.

1. Beveiligingsmaatregelen

Zorg voor een goede beveiliging van het gebouw door inbraakalarmen, bewakingscamera’s en een goed verlicht terrein. Is het gebouw al voorzien van deze installaties? Controleer dan of alles nog naar behoren functioneert én zorg dat het ook daadwerkelijk ingeschakeld wordt als de vakantieperiode aanbreekt.

2. Sleutelbeheer

Goed om periodiek te (blijven!) controleren: wie heeft er toegang tot het gebouw? Wie heeft er codes en sleutels? Hou deze lijst altijd actueel en niet langer dan noodzakelijk. In de praktijk blijkt dat voormalig werknemers, stagiaires of zelfs oude leveranciers regelmatig nog in het bezit zijn van toegangscodes of sleutels. Dit is een grote, niet zichtbare kwetsbaarheid.

3. Externe uitstraling

Laat het gebouw er uitzien, alsof het gewoon in gebruik is. Zorg ervoor dat de post zich niet zichtbaar ophoopt en zet eventueel een auto op de parkeerplaats. Dit schrikt potentiële inbrekers echt af.

4. Verwijder waardevolle spullen

Laat geen computers, laptops en andere dure spullen in het zicht staan. Berg ze op in een kluis of in een kast, maar zorg er in ieder geval voor dat ze niet door het raam zichtbaar zijn. Ook dit vermindert de aantrekkelijkheid voor inbrekers.

5. Maak een sluitronde

Als gebouwbeheerder maak je voor de vakantie zelf de laatste ronde door het gebouw. Doe alle (nood)deuren dicht en haal alle stekkers uit apparatuur die niet nodig is om de beveiligingsinstallatie te laten draaien. Andere apparaten zoals printers en de koffiemachine hoeven echt niet aan het lichtnet gekoppeld te blijven. Ook van de elektrische rolluiken haal je de stekkers uit het stopcontact. Hiermee zet je een grote stap in brandpreventie.

6. Hou het terrein opgeruimd

Bij veel bedrijven zie je dat er buiten spullen tegen het gebouw aan staan. Een stapel pallets, oud verpakkingsmateriaal of ander afval dat nog opgehaald of weggebracht moet worden. Bedenk dan: een fikkie is zo gestookt en een verdwaalde vuurpijl is ook een denkbaar scenario. Een grote brand kan dan het resultaat zijn.

Daarnaast nodigen spullen die tegen het gebouw geplaatst zijn uit tot klimpartijen. Beperk dus alle soorten van opklimmogelijkheden.

7. Geef het vakantierooster door aan de meldkamer

Zijn er deze weken andere mensen die benaderd moeten worden in geval van calamiteiten? Maak een vakantierooster en geef dit tijdig door. Zo voorkom je dat er ’s nachts iemand gebeld wordt die op dat moment op Ibiza aan het feesten is.

En ben jij nou zelf degene die naar Ibiza, de Veluwe, Frankrijk of je eigen achtertuin gaat? Laat het telefoonnummer van Seef dan achter bij degene die waarneemt voor jou. We komen ten alle tijden helpen als de nood hoog is door een storing of ander ongemak.

Fijne vakantie!

Bel Seef

Terug naar blog

certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering