digitaal logboek
Blog
Blog copy

Blog

Het belang van noodverlichting

Seef blog • donderdag 29 september 2022

Als eigenaar van een bedrijfsgebouw ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van alle mensen die in dat gebouw werken, of het bezoeken. Een werkgever moet ervoor zorgen dat er vluchtroutes en nooduitgangen zijn en dat zij vrijgehouden worden. Hierbij kun je niet zonder goedwerkende noodverlichting en vluchtwegsignalering.

Wat is het verschil tussen noodverlichting en vluchtwegsignalering?

Noodverlichting is verlichting die in eerste instantie eigenlijk helemaal niet zo opvalt. Wanneer je een verlicht gebouw binnenloopt, brandt de noodverlichting namelijk ook. Vaak is dit wit licht, dat zich gewoon tussen de andere verlichting bevindt. Pas als je alle lichten uitdoet, bijvoorbeeld aan het einde van de werkdag, zie je welke verlichting áltijd blijft branden: de vluchtwegsignalering.

Vluchtwegsignalering is heel gemakkelijk te herkennen: het zijn de groene lampjes met het rennende poppetje, die aangeven op welke manier je het gebouw het snelst kunt verlaten. Ze wijzen je de weg naar buiten. Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van vluchtwegverlichting, om de vluchtroute zelf duidelijk te verlichten. Voor vluchtende mensen oogt dit als de meest logische route om te volgen.

Wat gebeurt er als de stroom uitvalt?

In het donker blijft de noodverlichting en de vluchtwegsignalering gewoon branden. Normaal gesproken zijn zij aangesloten op de elektrische installatie van een bedrijfsgebouw, maar bij stroomuitval zijn er twee mogelijkheden:

  • In ieder armatuur van de noodverlichting zit een batterij, waardoor de lamp nog minimaal een uur op volle sterkte kan blijven branden.
  • Alle armaturen zijn aangesloten op een centraal noodverlichtingssysteem. De accu in dit systeem zorgt ervoor dat alle lampen minimaal een uur op volle sterkte kunnen blijven branden.

Verplicht onderhoud aan de noodverlichting

In het belang van ieders veiligheid moet de noodverlichting ieder jaar een keer nagekeken worden door een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf, zoals Seef. De inspecteurs van Seef checken of alle armaturen nog werken en of de vluchtwegsignalering voldoet.

Bij armaturen met batterijen is dat een meer tijdrovende klus, omdat van iedere lamp de batterij nagekeken moet worden. Heb je een centraal noodverlichtingssysteem? Dan is een simpele visuele check voldoende, in combinatie met het beoordelen van de accu in het slimme, centrale systeem. Dat geeft namelijk ook meteen aan of er armaturen kapot zijn.

Seef signaleert, controleert, repareert en rapporteert

Kies je voor Seef? Dan kies je voor veiligheid. En voor inspecteurs met een hoog kennisniveau. Daardoor kunnen we kleine onvolkomenheden direct repareren. Voor grotere klussen maken we een offerte. En van de totale inspectie krijg je natuurlijk een complete rapportage.

Komt Seef al bij jullie voor de inspectie van de brandmeldinstallatie? Dan kunnen we de inspectie van de noodverlichting meteen meenemen. Dat scheelt jou weer een extra afspraak en je hebt het voordeel van één vast en vertrouwd aanspreekpunt.

Wanneer is jullie noodverlichting voor het laatst gecheckt?

Maak een afspraak >>

Terug naar blog

certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering