digitaal logboek
Blog
Blog copy

Blog

Slimme camerasystemen: een nieuwe kijk op bedrijfsbeveiliging en efficiëntie

Seef blog • donderdag 18 januari 2024

Slimme camera’s nemen langzaam maar zeker een prominente plaats in binnen bedrijfspanden. Ze zijn niet alleen een upgrade voor de beveiliging, maar ook een hulpmiddel om efficiënt en kostenbesparend te werken. Want met allerlei nieuwe mogelijkheden zijn er ook enorm veel nieuwe toepassingen.

Wat zijn intelligente camera’s?

Intelligente camera's, ook wel: slimme camera’s, zijn uitgerust met software die in staat is om mensen, objecten en voertuigen automatisch te herkennen en te volgen. Traditionele camerasystemen hebben deze functies zoals gezichtsherkenning, bewegingsdetectie en zelfs gedragsanalyse niet. Zij laten alleen zien, maar verzamelen en interpreteren geen informatie.

Toepassingsmogelijkheden van slimme camera’s

  • Objectdetectie in intelligente camerasystemen is een geavanceerde toepassing waarmee je specifieke objecten binnen het gezichtsveld kunt identificeren. Zo kun je verloren voorwerpen bijvoorbeeld gemakkelijk terugvinden, maar ook de veiligheid in openbare ruimtes beter bewaken. De camera maakt hiervoor gebruik van een algoritme en machine learning.
  • Voor de retailsector is het kunnen tellen van personen een enorme doorbraak. Slimme camera’s kunnen bijvoorbeeld het klantverkeer in kaart brengen, waar de inzet van het personeel op aangepast kan worden. Daarnaast geeft het ook veel informatie over de winkelindeling en hoe die geoptimaliseerd zou kunnen worden. Je kunt zelfs berekenen hoeveel bezoekers ook daadwerkelijk kopende klanten zijn.
  • Intelligente camera’s met virtuele perimeters en lijnen zijn een nieuw hulpmiddel bij inbraakpreventie. Dit zijn digitale grenzen om specifieke gebieden te bewaken. Worden deze overschreden? Dan stuurt het systeem automatisch een melding. Met deze technologie kun je bijvoorbeeld magazijnen, maar ook openbare en commerciële ruimtes bewaken. Er is minder of helemaal geen fysieke bewaking meer nodig.
  • In onze klantgerichte markt zijn wachtrijen een doorn in het oog. Wachten bij de kassa levert irritatie op, terwijl we onze klanten graag te vriend houden. Intelligente camera’s kunnen het aantal wachtenden tellen en ook berekenen hoe lang er gewacht wordt. Bij het overschrijden van een vooraf ingesteld maximum gaat er bijvoorbeeld een waarschuwing naar het management, die kan besluiten om een extra kassa te openen. Dit verhoogt direct de klanttevredenheid. En ook hier kan weer de personeelsplanning aangepast worden aan de bevindingen van het camerasysteem.
  • Nummerplaatherkenning verandert de manier waarop we omgaan met toegangscontrole en tijdregistratie. Slimme camerasystemen kunnen voertuigen herkennen en registreren op basis van hun kenteken. Door optische tekenherkenning en het vergelijken met vastgelegde data voor verificatie, worden auto’s gemakkelijk herkend. Hierdoor kunnen slagbomen geopend worden zonder dat je ervoor hoeft te wachten en ook de toegangstijd kan geregistreerd worden. Hou hierbij wel rekening met de regelgeving rondom privacy.

Slimme camera’s: een slimme investering?

Intelligente camerasystemen zijn veel meer dan alleen beveiligingshulpmiddelen.  Ze zijn een cruciaal onderdeel van bedrijfsoptimalisatie en innovatie geworden. Ze bieden een schat aan mogelijkheden om bedrijfsprocessen efficiënter te maken, de veiligheid te verbeteren en uiteindelijk de klanttevredenheid te verhogen.

Door de inzet van slimme camera’s kunnen bedrijven hun activiteiten beter stroomlijnen en in veel gevallen ook besparen op personeelskosten. Seef gaat mee in de constante vooruitgang van deze technologieën en geeft graag advies over de toepassingsmogelijkheden binnen jouw bedrijf.

Wist je bijvoorbeeld dat Seef ook bestaande camerasystemen slim kan maken? Dat maakt deze investering wellicht nog een stukje interessanter. Laat je gewoon eens voorlichten!

Ja, daar wil ik wil meer over weten!
 

Terug naar blog

certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering
certificering